oryginalne włoskie produktu

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania.
mozzarella

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
dobra mozzarella   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.