restauracje Kraków

Aby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była sztampowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jakkolwiek z nieraz pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

restauracja przy Rynku Kraków

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z rozległą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów polskich.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu tradycyjna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest wiele typów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Marynaty banalne dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni można także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.