Włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie możemy dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są często dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka mocno podkreśla technikę.

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w następstwie tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.